Olet täällä

Projektit

Nuorkauppakamareilla ympäri maailman on vuosittain useita erilaisia projekteja, joita toteutetaan vapaaehtoisvoimin niin paikallisesti kuin kansallisestikin. Kansallisista projekteista tunnetuimpia ovat Tuottava Idea, Vuoden Nuori Menestyjä ja Vuoden Nuori Johtaja -kilpailut.

Projektit tarjoavat nuorkauppakamarilaisille turvallisen ympäristön harjoitella projektien ja erilaisten tiimien vetämistä sekä opetella hyödyllisiä taitoja työelämää varten. Projektitiimissä pääsee vaikuttamaan oman kotipaikkakunnan ilmeeseen, tutustumaan elinkeinoelämän vaikuttajiin, johtamaan, organisoimaan ja työskentelemään eri tiimeissä ja tehtävissä. Yhdessä tekeminen, me-henki ja positiivinen julkisuus ovat projekteissa vahvasti läsnä.

Alla on esimerkkejä projekteistamme.

Positiivisin Kotkalainen

Positiivisin Kotkalainen - projektissa haetaan henkilöä, joka on omalla toiminnallaan ja esimerkillään vaikuttanut positiivisesti Kotkan alueeseen. Tunnustuksen voi saada myös organisaatio; yritys tai yhteisö, joka on toiminnallaan vaikuttanut myönteisesti ympäristöönsä. Positiivisin kotkalainen valitaan äänestyksen perusteella, jokainen voi ehdottaa myös omaa suosikkiaan kisaan.

Vuoden Positiivisimman Kotkalaisen valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden, maailman taloustilanteen ja muun epävarmuuden keskellä herättää ihmiset näkemään ympärillään oleva positiivisuus, sen tuomat mahdollisuudet ja valaa uskoa tulevaisuuteen sekä ennen kaikkea palkita onnistumista. Nuorkauppakamaritoiminnan yhtenä tarkoituksena on vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan, ja vuoden positiivisimman kotkalaisen valinta on yksi tapa nostaa esille henkilöitä, joiden saavutukset ja vaikuttaminen toimivat hyvänä ja kannustavana esimerkkinä muille.

Projekti toteutetaan yhdessä Positiivarien kanssa. Kilpailuun liittyy myös Positiivisuusviikko. Projektia on toteutettu kansallisella tasolla vuodesta 1993 lähtien ja Kotkassa vuodesta 2001.

POPUP Kotka

POP UP Kotka -projektin tavoitteena on täyttää keskustan tyhjät liiketilat ja tarjota yrityksille ja yhteisöille matalalla kynnyksellä mahdollisuutta kokeilla millaista on toimia yrittäjä Kotkan keskustan liiketiloissa. Projektin puitteissa Nuorkauppakamari tuo yhteen kiinteistönomistajia ja yrityksiä, yhdistyksiä sekä muita vastaavia tahoja. Tarkoituksena on, että kiinteistönomistajat tarjoavat vastikkeettomasti tyhjänä olevia liiketilojaan toimijoiden lyhytaikaiseen käyttöön siten, että sekä kyseinen liiketila, että sitä käyttävä toimija saavat yhteistyön kautta positiivista näkyvyyttä ja tuovat piristystä kaupungin keskustaan.

Kamarilehti

Kamarilehden avulla kerromme yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille siitä, mitä toimintamme on – konkreettisesti jäsenistön omien tekstien ja kuvien kautta. Nyt on jälleen aika laittaa kamarin pitkä historia ja toiminta kansiin: vuonna 2019 ilmestyy Kotkan Nuorkauppakamarin juhlajulkaisu, joka tuo esille pitkän 61-vuotisen historian

Tässä projektissa nuorkauppakamarilaiset pääsevät ideoimaan ja tuottamaan lehden sisältöä, tutustumaan lehden teon eri vaiheisiin sekä tutustumaan Kotkan Nuorkauppakamarin historiaan, erilaisiin jäsenten tarinoihin ja toimintaan.

Liikut Siä?

Vauhdikas ja energinen Liikut Siä? – tapahtuma toteutettiin ensimmäisen kerran Ruonalan palloiluhallissa vuonna 2016 ja vuonna 2017 tapahtuma järjestettiin jo toistamiseen. Tapahtuma keräsi yhteen Kymenlaakson alueella toimivia liikunta- ja hyvinvointialan yrityksiä ja yhdistyksiä. Projektin tavoitteena on tutustuttaa kävijät Kotkan alueen laajoihin harrastusmahdollisuuksiin, innostaa kävijöitä kokeilemaan ja löytämään uusia harrastuksia ja liikuntamuotoja.

Liikut Siä? palkittiin Vuoden Kotkalainen Urheiluteko – palkinnolla 2016.

Joulupuu

Joulupuu -keräys on projekti, jonka tarkoituksena on kerätä joululahjoja vähäosaisille lapsille ja nuorille, jotka todennäköisesti muuten jäisivät ilman lahjoja. Tavoitteena on saada ihmiset kantamaan vastuuta yhteisöllisesti ja herättää keskustelua lapsista huolehtimisesta. Toiveena on, että projektin myötä ihmiset tiedostaisivat paremmin oman lähiympäristönsä tarpeet ja miettisivät mitä voivat tehdä muiden auttamiseksi.

Joulupuu -keräys toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin sosiaalitoimen sekä alueen seurakuntien kanssa, jotka huolehtivat lahjojen jakamisesta perheille. Projekti toteutetaan syyskaudella, ja se huipentuu joulukuun puolivälissä lahjojen luovutukseen. Keräys on joka vuosi odotettu tapahtuma.

Joulupuun Facebook-sivut löydät täältä: https://www.facebook.com/JoulupuuKotka/?ref=br_rs

Joulukonsertti

Joulukonsertti - projekti järjestetään joka toinen vuosi. Konsertin paikaksi on vakiintunut tunnelmallinen Kotkan kirkko, jossa on kuultu vuosien varrella toinen toistaan upeampien esiintyjien tulkintoja niin perinteisistä kuin uudemmistakin joululauluista. Esiintyjinä ovat muun muassa olleet Samuli Edelmann, Club for Five, Anna Eriksson ja lauluyhtye Rajaton.

Aluevuosikokous 2018

Kotkan Nuorkauppakamari vietti 60-vuotisjuhliaan osana SNKK:n Alue B:n Sea & Success -teemaista aluevuosikokousta maaliskuussa 2018 Kotkan konserttitalolla. Osallistujia vieraaksemme saapui yhteensä 129, 26:sta eri kamarista. Mukana juhlivat Kotkan twinningkamarin, Viron Toompean edustus. Kunniavieraanamme oli Viron NP Henry Arnhold, joka piti koulutuksen maailmankokouksesta. Gaalailta jäi ikimuistoiseksi koskettavista puheista, upeista puitteista ja viihtyisästä tunnelmastaan. Illan aikana otimme käyttöömme myös kamarin uudet käädyt juhlallisin menoin, entisten puheenjohtajien avustamana.

Aluevuosikokouksen järjestäminen oli Kotkan nuorkauppakamarille osoitus elinvoimaisuudesta sekä yhteistyön voimasta. Nuorkauppakamarimme loistaa juhlavuotenaan ja innolla odotamme, mitä tulevat vuodet pitävät sisällään.

Tuottava Idea

Tuottava Idea – kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Turun Nuorkauppakamarissa vuonna 1977.  Tuolloin tavoitteena oli edistää yrittäjyyden arvostusta ja osoittaa mikä osuus ja merkitys innovaatioilla on talouselämämme terveessä kasvussa sekä elintasomme positiivisessa kehityksessä. Jo seuraavana vuonna kilpailusta tuli valtakunnallinen. 30. vuoden aikana, jolloin kilpailua on järjestetty, se on onnistunut nostamaan esiin tulevaisuuden menestyjiä sekä säilymään yhteiskunnan murroksesta huolimatta ajankohtaisena kilpailuna. 

Tuottava Idea kilpailussa etsitään uusia, korkeintaan kolme (3) vuotta vanhoja jo käytössä tai tuotteistamisvaiheessa olevia innovatiivisia ideoita. Kilpailussa on kolme eri sarjaa (yritys-, yhteiskunta- ja Start up – sarjat), joihin voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, tuotemenetelmään, liike-ideaan, palveluun tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Kilpailussa on tarkoitus tunnistaa omalta alueelta Tuotava idea, ja varata se omalle kamarille hakemuksen tekemistä varten. Hakemus tehdään yhdessä idean omistajan kanssa. Hanke voi olla kehitetty joko yksityisellä tai julkisella sektorilla.

Kilpailu toteutetaan keväisin.

Vuoden Nuori Menestyjä

Vuoden Nuori Menestyjä  - kilpailu perustuu JCI:n kansainväliseen Ten Outstanding Young Persons - konseptiin, jossa etsitään omien alojensa nuoria 18-40-vuotiaita menestyjiä. Nuoret menestyjät inspiroivat meitä esimerkillään ja henkilökohtaisella kasvullaan muutosmyönteisyyteen, rohkeuteen ja aktiiviseen toimintaan. Yksi kilpailun tarkoituksista onkin nostaa esiin kotimaista osaamista ja tehdä näkyväksi positiivisia ja innostavia esimerkkejä johtajuudesta ja henkilökohtaisesta menestymisestä yhteiskunnassa.

Vuoden nuori menestyjä – palkinto on sekä kansallisesti sekä maailmalla arvostettu saavutus, jota on jaettu Suomessa vuodesta 1990 alkaen. Palkinnolla mahdollistetaan suomalaisten tekojen ja osaamisen tunnettavuutta ulkomailla.

Vuoden Nuori Johtaja

Vuoden Nuori Johtaja on valtakunnallinen kilpailu, jossa haetaan alle 40-vuotiasta vastuullista johtajaa, joka toimii kestävän johtajuuden periaatteiden mukaisesti. Hän on henkilö, joka kohtaa rohkeasti haasteet ja alaisensa, selvittää päätöksien vaikutukset, visioi tulevaisuutta sekä johtaa organisaatiota näitä tavoitteita kohti. Hän kantaa vastuunsa sekä ihmisistä että asioista.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 2007 asti vuosittain.

1000 Nuorta Johtajaa

Tuhat nuorta johtajaa on valtakunnallinen kampanja, joka tuo yhteen tuhat nuorta ja johtajaa tutkimaan, kokemaan ja oppimaan, mitä johtajuus tänä päivänä on. Kampanjan aikana nuori pääsee päiväksi mukaan johtajan arkeen.

Päivä Johtajana

Päivä Johtajana – tempaus kuuluu Vuoden Nuori Johtaja - projektiin. Tempauksen tarkoituksena on tarjota nuorille (17–20-vuotiaille) näköalapaikka johtajan työhön päivän ajaksi. Nuoret oppivat, mitä johtaminen on käytännön tasolla. Lisäksi tavoitteena on tarjota nuorille näkökulmia omiin ura- ja koulutussuunnitelmiin sekä työelämään. Tempauksissa mukana olevilla johtajilla on mahdollisuus saada omalle yritykselleen tai työyhteisölleen positiivista julkisuutta ja samalla edistää nuorten työelämätaitoja.

Vientitykki

Vientitykki on Suomen Nuorkauppakamarin oma, vuosittain järjestettävä alueellinen kilpailu, jossa etsitään kansainvälisesti menestynyttä yritystä. Alue B, johon Kotkan kamari kuuluu, on järjestänyt tätä kilpailua vuodesta 1984 asti. Kilpailun alkuperäisenä ajatuksena on kiinnittää huomio viennin tehostamiseen ja sen merkitykseen.

Projektilla haetaan yritystä tai henkilöä, joka on onnistunut seuraavilla osa-alueilla: Säilyttämään viennin jatkuvuuden ja toiminnan kannattavuuden, toteuttanut uusia aluevaltauksia ja lanseerannut uusia tuotteita sekä säilyttänyt vietyjen tuotteiden määrän ja laadun. Yrityksen viennin voidaan katsoa tehneen Suomea tunnetuksi.